top of page
  • Altan Vardarlı

Doomer Müziği 101


İllüstrasyon: Altan Vardarlı


Doomer nedir? Ne demektir?

Doomer, Türkçeleştirmek gerekirse ‘Bitik’ diyebileceğimiz bir internet karakteri. Hayatında atlattığı zorlu bir olaydan sonra çok depresif, umutsuz ve melankolik olan bir kişiyi temsil ediyor. Yaşadığı travmatik reddedilme ve hayat kavgası onu hüzün dolu, yaşamaktan zevk almayan ve nostalji bağımlısı birisine dönüştürür ve bu karakter hızlı bir şekilde internette popülerleşip kendi kültürünü yaratır.


Bu karakterle özdeşleşen Z Kuşağı, Doomer müziği çalma listeleri (playlist) oluşturup espri içerikli görseller üreterek bu kültürü yaratırken, aynı zamanda da yeni bir müzik akımı oluştururlar.

Doomer Müziği

Doomer müziği genellikle nostalji hissiyatı yaratan ve sözleri dramatik şarkılardan oluşur. Bu karakterle en çok özdeşleşmiş şarkı ‘The Smiths - There is a Light That Never Goes Out’ olsa da klasik post punk ve gothic rock parçalarını da çalma listelerinde görmek mümkün. Ayrıca listelerin Rus, Türk, Alman gibi çeşitli milletlere özgü türleri de mevcut. Bu listelerle beraber halihazırda var olan şarkıların doomer versiyonları da şarkıya çeşitli efektler verilip yavaşlatılarak üretilmiş.

Doomerlığın Z kuşağı tarafından bu kadar benimsenmesinin altında yatan sebeplerin en büyüğünün hızla gelişen teknoloji olduğunu düşünüyorum. Sosyal medya platformları aracılığıyla birçok insanın hayatını görebiliyoruz; bu da Z kuşağının kendi hayatından memnun olmasını bir şekilde engelliyor. Sonunda savaşacak gücü kendinde bulamayıp melankolik, keyifsiz bir hayat seçmeleri de olasılıkları artıyor. Bir diğer sebep de Z Kuşağı’nın iş hayatına atıldığı ve gerçek dünyayı gördüğü zaman yaşadığı şok olabilir. Her şeyin mümkün olduğuna inandırılmış bu kuşak, karşısına çıkan olumsuzluklarla savaşmakta zorlanabiliyor.


İllüstrasyon: Rümeysa Hilal Tonbul


Doomer kültürünün insanlar tarafından duyulup benimsenmesinin iyi yanları da var tabii ki. Hüzün ve depresyondan beslenen birçok sanatçı ve dinleyiciye ilham verip, çok sayıda harika eseri doomer müziği dünyasına kazandırdığı bir gerçek. Özellikle son günlerde fazla sayıda yeni post punk şarkıları yayınlanıyor.

Sonuç olarak çok kısa bir sürede bu kadar ünlenen bu akımın hayatımızın melankolisini birçok açıdan yansıttığını düşünüyorum. Doomer müziği daha çok insan tarafından duyuldukça, sanatçı ve dinleyici fark etmeksizin herkese ilham vereceğini umuyorum.


Recent Posts

See All
bottom of page